Zimowy survival dla czworonogów – jak pomóc psom i kotom przetrwać zimę

Zima to wyjątkowo trudny czas dla psów i kotów, zwłaszcza tych żyjących na wsi i terenach podmiejskich. Choć ostatnie lata nie obfitują w srogie mrozy, zwierzęta nadal są narażone na niebezpieczeństwa związane z niskimi temperaturami, szczególnie w ostatnich dniach. Fundacja Mikołajek Nadmorski rozpoczęła akcję edukacyjną, mającą na celu poprawę dobrostanu zwierząt w zimowe miesiące.

Hipotermia i odmrożenia

Mrozy, wiatr i wilgotność powietrza sprawiają, że zwierzęta żyjące na zewnątrz są szczególnie narażone na hipotermię i odmrożenia. Psy na uwięzi są w większym niebezpieczeństwie, dlatego zimą powinniśmy zrezygnować z tego sposobu trzymania psów. Objawy hipotermii to drżenie ciała i utrata przytomności. Warto zwrócić uwagę na zwierzęta w potrzebie i zgłosić sprawę lokalnym organizacjom zajmującym się ochroną zwierząt.

Jedzenie – podstawa przetrwania

W okresie zimowym dobrze odżywione zwierzęta lepiej radzą sobie z niskimi temperaturami. Psy powinny otrzymywać dodatkową porcję pożywienia, a także regularne ciepłe posiłki. Koty również potrzebują wysokoenergetycznej diety, zwłaszcza młode i starsze osobniki. Ważne jest także regularne dostarczanie świeżej wody, która nie może zamarzać.

Ciepłe schronienie

Zarówno psy, jak i koty potrzebują ciepłego miejsca, gdzie mogą schronić się przed zimnem. Odpowiednio docieplone budy czy schronienia to klucz do ochrony przed ekstremalnymi warunkami atmosferycznymi. Buda powinna unikać kontaktu z zimnym podłożem i idealnie, gdy znajduje się na podwyższeniu, takim jak drewniane podeście. Aby skutecznie zabezpieczyć ją przed niskimi temperaturami, warto zastosować kilka praktycznych rozwiązań. Ściany budy można docieplić styropianem, a dach pokryć papą, co pomoże zminimalizować utratę ciepła.

Wnętrze budy również odgrywa kluczową rolę. Najlepiej wyścielać ją słomą lub sianem, ponieważ te naturalne materiały doskonale spełniają funkcję izolacyjną, a zarazem nie absorbuje wilgoci tak, jak na przykład koce. Dodatkowo, zastosowanie koców lub PCV jako zasłonki przy wejściu do budy stanowi efektywną ochronę przed wiatrem. To szczególnie istotne, aby stworzyć dla zwierzęcia ciepłe i bezpieczne miejsce w okresie niskich temperatur.

Wspomaganie kotów wolno żyjących

Osoby chcące pomóc kotom wolno żyjącym powinny dbać o regularność dokarmiania, używać karmy dedykowanej dla kotów, unikać podawania mleka oraz zadbać o czystość miejsc, gdzie zwierzęta są karmione. Pomoc w transporcie zwierząt do weterynarza czy zgłaszanie przypadków złego traktowania to dodatkowe sposoby wsparcia.

Należy stanowczo reagować

Niezapewnienie zwierzętom odpowiedniego schronienia i dostępu do wody to wykroczenie, za które grozi kara. Jeśli zauważysz zwierzę w złych warunkach, nie wahaj się zgłosić sprawę lokalnym organom, organizacjom ochrony zwierząt lub służbom weterynaryjnym. Pamiętaj, że każdy może mieć wpływ na poprawę warunków życia zwierząt zimą.